η επιστήμη της περιοδοντολογίας και της ορθοδοντικής

 
η επιστήμη της περιοδοντολογίας και της ορθοδοντικής

Τι είναι Περιοδοντολογία;

Η Περιοδοντολογία είναι η Οδοντιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Συνεργάζεται συχνά με άλλες ειδικότητες, όπως Προσθετική, Ορθοδοντική, Ενδοδοντία. Συνήθως ξεκινάμε τις Οδοντιατρικές εργασίες από την Περιοδοντολογία γιατί πρέπει να ελεγθεί η υγεία των ιστών που στηρίζουν τα δόντια (ούλα και περιοδόντιο). Ακόμη και στο τέλος διαφόρων οδοντιατρικών εργασιών είναι καλό να γίνεται ένας περιοδοντολογικός έλεγχος.

Τι σημαίνει Περιοδοντολόγος;

Ο Περιοδοντολόγος, μετά την απόκτηση του πτυχίου της οδοντιατρικής, ακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στον τομέα της Περιοδοντολογίας.

Τι είναι Ορθοδοντική;

Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τη θεραπεία διαφόρων ανωμαλιών στις σχέσεις των γνάθων και των δοντιών.

Στόχος της ορθοδοντικής είναι η διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και η καθοδήγηση των γνάθων σε αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους, ώστε να υπάρξει σωστή λειτουργία του στόματος και της αισθητικής του προσώπου. Η δημιουργία ενός αρμονικού και όμορφου χαμόγελου ενισχύει την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Η Ορθοδοντική βοηθάει στη βελτίωση και διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής και περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική άρθρωση.

 

 

 

Τι σημαίνει Ειδικός Ορθοδοντικός;

Ο Ορθοδοντικός, μετά την απόκτηση του πτυχίου στην Οδοντιατρική, ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές για τρία χρόνια σε ειδικό πρόγραμμα εξειδίκευσης. Η ορθοδοντική ειδικότητα είναι αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας και ο τίτλος της λαμβάνεται μετά από ειδικές εξετάσεις.