Χρήσιμες πληροφορίες - Περιοδοντολογία

 

Πώς μπορώ να μάθω άμα έχω περιοδοντίτιδα;

Ο περιοδοντολόγος θα κάνει κλινική εξέταση μετρώντας τους θυλάκους γύρω από τα δόντια, ελέγχοντας το χρώμα και το σχήμα των ούλων, την κινητικότητα των δοντιών και εξετάζοντας τις ακτινογραφίες. Επειδή η περιοδοντίτιδα είναι σιωπηλή νόσος, μπορεί να μην το καταλάβουμε αμέσως και όταν πια δούμε τα δόντια μας να αλλάζουν θέση ή να έχουν αυξημένη κινητικότητα, τότε να έχει ήδη προχωρήσει πολύ και η θεραπεία να είναι δύσκολη.

 
Εξέταση

Εξέταση
Εξέταση

Ακτινογραφίες

Ακτινογραφίες
Ακτινογραφίες

 

Περιοδοντολογική εξέταση

 

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης της περιοδοντίτιδας;

Πρέπει να μάθουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας σωστά σε καθημερινή βάση, ώστε η οδοντική πλάκα να απομακρύνεται. Εκτός από τη βούρτσα, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια για τις δύσκολες περιοχές των δοντιών. Έτσι θα περιοριστεί ο σχηματισμός της οδοντικής πλάκας και της τρυγίας.

 

Ποιες μπορει να είναι οι συνέπειες στην θεραπεία εάν παίρνω διφωσφονικά φάρμακα;

Οι γιατροί συνιστούν διφωσφονικά σε ασθενείς που έχουν οστεοπόρωση ή μεταστατικό καρκίνο των οστών. Στη διάρκεια της θεραπείας με διφωσφονικά δεν πρέπει να γίνονται Οδοντιατρικές χειρουργικές πράξεις και εξαγωγές δοντιών γιατί υπάρχει κίνδυνος οστεονεκρωσης των γνάθων. Γι' αυτο πρέπει οι ασθενείς να ενημερώνουν τον οδοντίατρο τους για τα φάρμακα που παίρνουν και ο οδοντίατρος να έρχεται σε επαφη με τον θεράποντα γιατρό ώστε να βρεθεί η πιο σωστη θεραπεία για τον ασθενή.

 

Υπάρχει σχέση περιοδοντίτιδας - διαβήτη;

Ναι, ιδίως στον μη ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2. Όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν περιοδοντίτιδα, ίσως γιατί είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Η σχέση περιοδοντικής νόσου - σακχαρώδη διαβήτη είναι αμφίδρομη. Η περιοδοντική νόσος θεωρείται σήμερα ως μια από τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Η βαρύτητα, η έκταση και η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου είναι μεγαλύτερες σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Έχει βρεθεί θετική επίδραση της περιοδοντικής θεραπείας στο γλυκαιμικό έλεγχο. Γι'αυτό απαιτείται συνεργασία και επικοινωνία ενδοκρινολόγου και οδοντιάτρου για την αντιμετώπιση ασθενή με διαβήτη.

 
Σχέση περιοδοντίτιδας - διαβήτη

Σχέση περιοδοντίτιδας - διαβήτη
Σχέση περιοδοντίτιδας - διαβήτη

 

Υπάρχει σχέση περιοδοντίτιδας - καρδιακών παθήσεων;

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με περιοδοντίτιδα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από στεφανιαία νόσο.