Στοματική φροντίδα και υγιεινή

 
Στοματική φροντίδα και υγιεινή

Τα δόντια σας πρέπει να τα βουρτσίζετε 3 φορές την ημέρα, πρωί - μεσημέρι - βράδυ. Να χρησιμοποιήτε τη σωστή τεχνική , ώστε να απομακρύνεται η οδοντική πλάκα που παραμένει ιδίως κοντά στα ούλα. Καλύτερα η οδοντόβουρτσα να έχει μαλακιές τρίχες για να μην τραυματίζονται τα ούλα. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιήτε για τον καθαρισμό στο ενδιάμεσο των δοντιών οδοντικό νήμα ή και μεσοδόντια βουρτσάκια, ανάλογα με το διάστημα που υπάρχει μεταξύ των δοντιών. Η καλή καθημερινή στοματική υγιεινή δεν είναι μόνο για να διατηρείτε τα δόντια σας γερά. Το τακτικό και επιμελές βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος θα εξασφαλίσουν και την υγεία των ούλων.

Στη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας χρειάζεται επιμελές βούρτσισμα 3 φορές την ημέρα (πρωί - μεσημέρι- βράδυ) γιατί γύρω από τα σιδεράκια μένουν οι τροφές. Επίσης πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας, να μην περιέχει πολλή ζάχαρη (γλυκά, αναψυκτικά, καραμέλες, σοκολάτες κ.ά), ώστε να μην αναπτυχθεί τερηδόνα γύρω από τα σιδεράκια.

Θα πρέπει να αποφεύγετε σκληρές τροφές όταν φοράτε σιδεράκια γιατί μπορεί να ξεκολλήσουν και να καθυστερήσει η ορθοδοντική θεραπεία. Επίσης να μην δαγκώνετε σκληρά αντικείμενα, όπως μολύβια, ιδίως με τα μπροστινά δόντια. Σε περίπτωση που ξεκολλήσει κάποιο σιδεράκι και σας γδέρνει, να τοποθετήσετε ορθοδοντικό κερί ή σιλικόνη στο μέρος που σας ενοχλεί και να μας πάρετε τηλέφωνο.

 

Ποιες τροφές να αποφεύγετε όταν φοράτε σιδεράκια

 

Οδοντιατρικός Έλεγχος

Οδοντιατρικός Έλεγχος. Το Α και το Ω για γερά δόντια και υγιή ούλα.

Κανένα μέσο και καμία τεχνική που εφαρμόζεται στο σπίτι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο.

Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο.

Όσο μικρότερη είναι η ηλικία στην οποία ξεκινάει το άτομο να επισκέπτεται τον οδοντίατρο, τόσο καλύτερα επιτυγχάνεται η άριστη υγεία του στόματός του, καθώς και η έλλειψη φόβου και άγχους προς τον οδοντίατρο.

Κατεβάστε τις παραπάνω οδηγίες σε μορφή PDF για εκτύπωση download

Υγιεινή δοντιών

Τώρα που έβαλες ακίνητα σιδεράκια στα δόντια σου, πρέπει να προσέξεις πολύ την υγιεινή των δοντιών σου, ώστε να μην χαλάσουν κάτω από τα σιδεράκια.

Θέλω να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα σου δώσω:

  1. Βούρτσισμα των δοντιών πρωί - μεσημέρι - βράδυ.
  2. Να καθαρίζεις καλά τα δόντια πάνω από τα σιδεράκια, δηλαδή κοντά στα ούλα, πρώτα με την οδοντόβουρτσα και ύστερα με τα βοηθητικά βουρτσάκια TePe που μπαίνουν και γύρω από τα σιδεράκια.
  3. frontida_combined1
  4. Να χρησιμοποιείς μετά το βραδυνό βούρτσισμα το TePe φθοριούχο ζελέ, το οποίο βοηθάει να μην χαλάσουν τα δόντια από τερηδόνα.
  5. frontida_combined2

Ο τρόπος χρήσης του TePe φθοριούχου ζελέ είναι ως εξής:

Πρώτα βουρτσίζεις τα δόντια σου με την οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα. Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις και τα βουρτσάκια TePe. Τώρα που είναι καθαρά τα δόντια σου, βάζεις στην ορθοδοντική οδοντόβουρτσα λίγο TePe φθοριούχο ζελέ και χωρίς να προσθέσεις νερό, ξαναβουρτσίζεις τα δόντια σου μ' αυτό. Επίσης βάζεις φθοριούχο ζελέ και στα μεσοδόντια βουρτσάκια και τα χρησιμοποιείς μεταξύ των δοντιών και γύρω από τα σιδεράκια.

Μπορείς αμέσως να φτύσεις, αλλά μετά από ένα τέταρτο έως μισή ώρα να ξεβγάλεις με νερό.

Κατεβάστε τις παραπάνω οδηγίες σε μορφή PDF για εκτύπωση download

Υγιεινή διατροφή

Υγιεινή Διατροφή. Ο σύμμαχος της καλής υγείας του στόματος και όχι μόνο!

Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, για τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών, καθώς και ολόκληρου του οργανισμού. Επίσης βοηθάει στη μείωση του αριθμού των βλαβερών για το στόμα μικροβίων. Τροφές όπως το γάλα, το τυρί, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι φρέσκοι χυμοί, το ψωμί και τα δημητριακά περιέχουν βιταμίνες, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τα δόντια να μένουν υγιή και γερά.

Αντιθέτως n κατανάλωση αμυλούχων και ζαχαρούχων τροφών, συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, δηλαδή στην ανάπτυξη της βλαβερής για δόντια και ούλα Οδοντικής Μικροβιακής Πλάκας. Με την συχνή κατανάλωση π.χ. ζάχαρης, τα βακτηρίδια που βρίσκονται στην πλάκα, παράγουν οξέα, τα οποία επιτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα στα δόντια, προκαλώντας τον τερηδονισμό τους. Από το διαιτολόγιο θα πρέπει επίσης να αφαιρεθούν τα αεριούχα αναψυκτικά, γιατί περιέχουν από μόνα τους οξέα που μπορούν να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών.

Κατεβάστε τις παραπάνω οδηγίες σε μορφή PDF για εκτύπωση download

Ουλίτιδα

oulitida1a
Υγιή δόντια & ούλα

oulitida1b
Τοπική συσσώρευση πλάκας και αιμορραγία ούλων

Κατεβάστε τις παραπάνω οδηγίες σε μορφή PDF για εκτύπωση download

Περιοδοντίτιδα

periodontitida1
Υποχώρηση των ούλων, συσσώρευση πέτρας και πλάκας / Απώλεια φατνιακού οστού

Κατεβάστε τις παραπάνω οδηγίες σε μορφή PDF για εκτύπωση download

Οδηγίες τέλους θεραπείας

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

Τελείωσες την ορθοδοντική σου θεραπεία. Τώρα, θα σου δώσω μερικές συμβουλές, για το πώς θα μπορέσεις να κρατήσεις το ωραίο χαμόγελό σου για πάντα.

  1. Το μασελάκι σου θα το φοράς το πρώτο εξάμηνο όσο πιο πολλές ώρες μπορείς, σχεδόν όλο το 24ωρο. Μετά θα το φοράς κάθε βράδυ για 3- 4 χρόνια και ύστερα θα το μειώσεις σιγά - σιγά ώστε μετά τον 5ο χρόνο να το φοράς μία φορά την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο ελέγχεις ότι δεν έχουν μετακινηθεί τα δόντια σου.
  2. Να έρχεσαι στα ραντεβού σου για έλεγχο.
  3. Να ελέγχεις και μόνος ή μόνη σου μήπως έχει ξεκολλήσει το σύρμα. Εφ' όσον έχει γίνει κάτι τέτοιο, να φορέσεις το μασελάκι σου συνέχεια και να με πάρεις τηλέφωνο για να κανονίσεις ραντεβού.
  4. Μετά τα 5 χρόνια συγκράτησης πρέπει να έρθεις να αφαιρέσουμε τα συγκρατητικά σύρματα που έχει; στα δόντια σου. Επίσης, καλό είναι να σε δωπριν φύγεις για σπουδές σε άλλη πόλη.

Κατεβάστε τις παραπάνω οδηγίες σε μορφή PDF για εκτύπωση pdf download

Οδηγίες για τα συγκρατητικά μηχανήματα

Πρώτη συμβουλή είναι να μην πετάξετε ποτέ το μασελάκι σας. Θα πρέπει να το φοράτε για να συγκρατηθεί η ορθοδοντική διόρθωση.

Στο σώμα μας γίνονται φυσιολογικές αλλαγές λόγω ηλικίας. Αυτές οι αλλαγές στο στόμα φαίνονται ως υφίζηση (υποχώρηση) των ούλων, αυξημένος συνωστισμός των κάτω προσθίων δοντιών και στροφή των δοντιών προς την αρχική τους θέση.

Όταν έχει γίνει ορθοδοντική θεραπεία, με εξαγωγές ή όχι, δε σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλιστεί έναντι των φυσιολογικών ηλικιακών αλλαγών. Αυτές οι αλλαγές διαφέρουν από άτομο σε άτομο στη σοβαρότητα και στην ηλικία που μπορεί να ξεκινήσουν, αλλά συνήθως για τους περισσότερους συμβαίνουν μεταξύ των τελευταίων εφηβικών χρόνων και 20 χρονών και άνω.

Γι' αυτό προτείνεται επιστημονικά μετά τα 4 - 5 χρόνια συγκράτησης από το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, να δοκιμάζετε τα μασελάκια σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και να τα φοράτε 2 νύχτες την εβδομάδα. Αν τα μασελάκια δεν είναι σφιχτά, σημαίνει ότι τα δόντια κρατιούνται στη θέση τους και γι' αυτό δε χρειάζεται να φοριούνται συχνά. Αντίθετα, αν τα μασελάκια είναι σφιχτά, σημαίνει ότι τα δόντια θέλουν να ακολουθήσουν αυτές τις φυσιολογικές τάσεις συνωστισμού - τότε θα πρέπει να φοράτε τα μασελάκια πιο πολύ.

Δοκιμάζοντας τα μασελάκια ότι ταιριάζουν δυο φορές την εβδομάδα και φορώντας όπως χρειάζεται (το ελάχιστο δύο φορές την εβδομάδα) μπορείτε να είσαστε μόνοι σας ορθοδοντικοί.

Αν έχετε σταθερό συγκρατητικό σύρμα, μπορεί αυτό να παραμείνει στη θέση του με την προϋπόθεση ότι ο ορθοδοντικός ή ο οδοντίατρός σας το ελέγχει κάθε 6 μήνες. Αυτά τα σύρματα χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια στο βούρτσισμα των δοντιών σας, γιατί μένει πιο εύκολα οδοντική πλάκα και το συγκολλητικό υλικό δεν κρατάει μια ζωή.

Ευχαριστώ για τη συνεργασία σας. Είμαι πάντα στη διάθεσή σας.

Κατεβάστε τις παραπάνω οδηγίες σε μορφή PDF για εκτύπωση pdf download

 

Σωστή τεχνική βουρτσίσματος

Οδοντικό νήμα1

 

Οδοντικό νήμα2

Βούρτσισμα με σιδεράκια

 

Βούρτσισμα με μεσοδόντιο βουρτσάκι

Οδοντικό νήμα με σιδεράκια